Konsolspel

För de som inte spelar mobilspel så är konsolspel ett populärt alternativ. Sen är det ju många, som jag själv, som inte tycker om att begränsa sig till endast en typ av spel utan spelar mobilspel, konsolspel och dataspel som en riktig vettvilling. Det bästa konsolspelet enligt mig är GTA V. Jag verkar ha ganska många på min sida när det kommer till att gilla GTA V.
GTA V släpptes den 17 september 2013 till Playstation 3 och Xbox 360. Spelet är, som namnet avslöjar, den femte stora titeln i spelserien Grand theft Auto. Under de första 24 timmarna efter att spelet släppts såldes det ca 11 miljoner exemplar världen över vilket drog in runt 800 miljoner dollar redan första dagen. Det slog alla tidigare säljrekord och det förra spelet, Call of Duty: Black Ops II drog in ungefär 500 miljoner dollar första dagen så rekordet slogs med ganska stor marginal. Tre dagar efter att spelet släpptes hade det dragit in 1 miljard dollar vilket gör GTA V till den snabbast säljande underhållningsprodukten genom tiderna. Dessa summor kan låta hutlösa men då ska man också ha i åtanke att spelet kostade ungefär 1.7 miljarder kronor att utveckla. Det är visserligen en vansinnigt stor investering, men med tanke på att de tjänade tillbaka dessa pengar, med råge, redan efter några timmar från försäljningsstarten så tar vi oss friheten att anta att det var värt det. Det bästa med detta är att dessa otroliga försäljningssiffror förhoppningsvis manar för att Rockstar ska släppa ytterligare GTA-spel i framtiden. Antar att vi är ganska många som är sugna på att se ett GTA VI släppas till jul 2017.

Totalt ska Rockstar ha slagit minst sex tidigare säljrekord. De förekommer sju gånger i Guinnes Rekordbok.

• Det bäst säljande action-äventyrsspelet under 24 timmar
• Det bäst säljande TV-spelet under 24 timmar
• Underhållningsprodukt som snabbast dragit in 1 miljard dollar
• Spelet som snabbast dragit in 1 miljard dollar
• Mest inkomstbringande TV-spelet på 24 timmar
• Mest visade trailern för TV-spel
• Högsta intäkterna för underhållningsprodukter på 24 timmar.

GTA V skiljer sig från sina föregångare på flera sätt, det kanske mest uppenbara är att man i det här spelet har tre personligheter som man får följa och styra, istället för en som det varit i de andra spelen. I GTA V är de tre huvudpersonerna Michael, Franklin och Trevor. Om man går in lite på djupet om hur dessa karaktärer skapades så får man veta att det är tre skådespelare som porträtterar dem. Michael spelas av Ned Luke, Franklin av Shawn Fonteno och Trevor av Steven Ogg. Scenerna spelades in i en studio där skådespelarna hade på sig motion capture-dräkt för att göra det så verklighetsstroget som möjligt. Ned Luke studerade Rockstars tidigare spel och gick upp 11 kilo inför GTA V som förberedelse för rollen. Det är precis som vanliga skådespelare inför filmer som ibland måste gå upp eller ned i vikt inför sin roll.

Spelet börjar med en tutorial-nivå där man får lära sig de grundläggande kontrollerna och där vi första gången får träffa Trevor och Michael som innan spelets början rånade banker tillsammans. I bakgrundshistorien får vi också veta att Trevor lyckades fly från det sista bankrånet medan Michael blev tagen av skjuten av polisen. Det framgår också att Michael påstås ha blivit ihjälskjuten och en fakead begravning iscensätts.

Efter tutorial-nivån börjar GTA V med att man får bekanta sig med Franklin som bland annat stjäl bilar för att tjäna pengar. En dag stjäl han dock fel bil. Han får i uppdrag att stjäla en bil i de lite finare kvarteren i den fiktiva staden Los Santos. Vad han inte räknat med var att Michael märkt det hela och gömt sig i baksätet och drar pistol och hotar Franklin. Resultatet av det hela blir att Michael och Franklin lär känna varandra och får en vänskaplig relation. De börjar göra en del jobb tillsammans och inom kort kommer Michael med på nyheterna vilket väcker Trevors uppmärksamhet. Trevor har trott att Michael varit död i flera år och får nu veta att hans gamla partner in crime lever här i Los Santos. Trevor, som är impulsiv och galen, blir så klart förbannad och bestämmer sig för att hälsa på Michael. Och därifrån tar trions äventyr fart. Ju mer jag tänker och skriver om GTA V desto mer övertygad blir jag om att det antagligen är världens bästa spel genom tiderna. Det är så otroligt mycket som är så fenomenalt bra i spelet. Utan att gå in för mycket på detaljer så ska jag reflektera lite över varför just jag älskar GTA V så mycket.

GTA V är ett open world action-spel där man alltså befinner sig i den påhittade staden Los Santos som ligger i staten San Andreas. Det är en gigantisk karta och man kan röra sig i stort sett över hela. Det finns också massor med småuppdrag över hela kartan så om man inte orkar ta något av uppdragen där man kan ta sig vidare i spelets handling så kan man åka runt och göra småuppdrag. Oftast är dessa att spöa en tjuv och ge tillbaka handväskan till kvinnan han stal den från och liknande. Dessa dyker upp som blåa prickar på kartan när man är ute och åker eller cyklar eller hur man nu tar sig fram. Det finns också sönderrivna pappersbitar utspridda på kartan och reservdelar från ett krockat ”UFO” som man kan leta efter. Får man tag på alla så låser det upp ett specialuppdrag.
Nästa grej som jag verkligen gillar är storyn. GTA har aldrig varit kända för att vara speciellt politiskt korrekta eller speciellt barnvänliga. Mycket som den verkliga världen. Man kan alltså räkna med mycket rå humor som jag tycker är underhållande.

Karaktärerna i spelet är också helt fenomenala. De baserar sig i många fall på lite stereotypiska bilder av olika typer av personer men det görs väldigt bra och de tre huvudpersonerna, som egentligen är kriminella och ohederliga medborgare får stora sympatier och vi hejar på dem genom hela historien. GTA kostade som sagt runt 1.7 miljard kronor att utveckla och det märks genom hela spelet. Alla aspekter i spelet är inte perfekta. Om man jämför bilåkningen med ett racingspel så är det väl knappast så imponerande. Om man jämför eldstriderna med Call of Duty eller liknande spel så är det inte heller så imponerande. Men ytterst få spel har inkluderat så många olika parametrar och olika speltyper i ett enda spel. Rockstar har gjort det, och de har lyckats fenomenalt. Skulle jag välja ett enda spel att spela resten av året så hade det helt klart blivit GTA V. Hade jag fåt välja fler spel hade Dark Souls fått en plats också men än så länge är GTA V tidernas spel enligt mig. Kolla bara på det här klippet till exempel. Är det inte torr, rå och bra humor?

Klippet nedan är från när Trevor precis fått reda på att Michael är vid liv och bestämt sig för att hälsa på honom. Efter ett ganska spänt möte med Michael och hans familj så får Trevor och Michael höra att Michaels dotter Tracy är på audition för ett tv-program som heter fame or shame. Trevor bestämmer att de ska åka och hämta henne därifrån innan hon gör bort sig inför hela USAs befolkning. Så här ser det ut när de kommer till inspelningsstudion.